ORRPLASZTIKA

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Az orr az arc egyik legmeghatározóbb része, a személyiség fizikai valóságának legfőbb hordozója. Deformitásai öltözködéssel, hajviselettel, sminkkel nem leplezhetőek.

Az eltérések rendkívül változatosak lehetnek, méretbeli problémák: túl nagy orr, ritkábban túl kicsi orr, alaki problémák: kampós orr, lógó orr, pisze orr, horgas orr, ferde orr stb.

Az orrplasztikát minden esetben személyre szabottan kell megtervezni, és a legfontosabb a páciens arcának minél harmonikusabbá tétele az operált átszabott orrával.

MÜTÉT ELŐTT - ORRPLASZTIKA

A konzultáció során a páciens elmondja milyen eredményt szeretne elérni.
A plasztikai sebész vázolja a megoldási lehetőségeket. Mivel a műtét altatásban történik előtte szükséges egy általános kivizsgálás( labor, ekg, mrt)
A jelenlegi modern szemlélet szerint az esetek nagyobb részében az orrplasztika indikációja komplex mivel egyaránt hordoz esztétikai és funkcionális elemeket, ezért szükséges egy fül-orr-gégészeti vizsgálat mely, ha megállapítja az orrsövény deformitását, akkor az orr plasztikai műtétjével egy ülésben ezt is korrigálni kell.
Részletesen átbeszéljük a lehetséges műtéti szövődményeket és kockázatokat.

MÜTÉT - ORRPLASZTIKA

Az orrplasztika lényege, hogy elsősorban az orr csontos-porcos vázát a kívánt formára alakítjuk ( kivételes esetekben bizonyos lágyrész elváltozások is korrigálhatóak).
E helyzetet a műtőben közvetlenül a műtét után rögzítjük kívülről speciális gipszsínnel, illetve belülről orrtamponokkal. Alapvetően megkülönböztetünk zárt és nyitott orrplasztikát.

Zárt orrplasztika során a metszések az orr üregén belül történnek melyeket felszívódó fonallal zárunk, varratszedés nem szükséges.

Nyitott orrplasztikát akkor végzünk, ha előzetesen már volt orrplasztika illetve ha valamilyen egyéb fejlődési rendellenességet is korrigálni kell.

A műtét ideje kb. 1, 5 óra.
A kötelező klinikai tartózkodás 1 éjszaka.
A műtétet minden esetben altatásban végezzük.

MÜTÉT UTÁN
A műtét utáni reggel a belső orrtamponokat eltávolítjuk.
Részletesen átbeszéljük mit és hogyan csináljon a páciens az elkövetkező napokban.
A külső gipszrögzítés eltávolítása 1 hetes korban.
Kontrollvizsgálatok 5, 12 hetes korban valamint 6 és 12 hónaposan, de a nap bármely szakában elérhetőek vagyunk.
Orrműtét után a két szem körül duzzanat illetve vérömleny alakul ki, mely kb. 1 hét alatt megszűnik. 3 napig félig ülő helyzetben ajánlatos aludni.

A műtét után 2 hétig orrot fújni, hajolgatni, forró csípős fűszeres ételt fogyasztani nem szabad. A műtét után 6 hétig sportolni nem ajánlott, különösen labdajátékot illetve olyan sportot amelynél az orr sérülésének a lehetősége fennáll.
FONTOS
Mivel orrplasztika során az orr vázát formáljuk, az orr bőrének az új formához való hozzáidomulása zsugorodása időigényes.
Ugyanakkor az orr területén kialakult ödéma megszűnése szintén időigényes elsősorban a porcos részen. Ezért orrplasztikát követően a végleges állapot kialakulása hosszú hónapokig tart.
Az orr végleges formájának a kialakulása kb. 80-90 % - ban jósolható meg előre, a maradék 10-20 % -nyi alakváltozás a szervezet saját hegesedésétől, belső reakcióitól függ.