GYNECOMASTIA - FÉRFI MELLPLASZTIKA

ÁLTALÁNOS MEGFONTOLÁSOK

A férfi emlő mirigyállományának a megnagyobbodásához vezethetnek: pubertáskori hormonváltozások, hormontartalmú illetve egyéb nem hormonális gyógyszerek szedése, ezen felül a férfi emlőben nemcsak a mirigyállomány hanem a zsírszövet is felszaporodhat, amely szintén jelentősebb megnagyobbodást okoz.

Azokban az esetekben, amikor a páciens nagyobb mértékű fogyáson megy keresztül a mellek területén komoly bőrfelesleg alakulhat ki.

MÜTÉT ELŐTT
A mirigyállomány megnagyobbodás okának a tisztázása: képalkotó és labor vizsgálatokkal. Mivel a műtét altatásban zajlik szükséges egy általános kivizsgálás ( labor, mrtg ,ekg ).
A konzultáció során a páciens elmondja milyen eredményt szeretne, és a plasztikai sebésszel együtt választják ki a lehetséges műtéti megoldást.
A műtéti kockázatokat,illetve lehetséges szövődményeket részletesen átbeszéljük.
MÜTÉT
A lehetséges műtéti megoldások:
  • csak zsírszívás
  • zsírszívás + a bimbóudvar alsó féltekéjén ejtett metszésből a mirigyállomány látótérbe hozása és eltávolítása
  • ha nagyobb mértékű a bőrfelesleg, akkor a zsírszívás mellett a bimbóudvar körül egy gyűrű alakú bőrfelesleg eltávolítása, ebben az esetben a heg rejtett helyre kerül
  • ritka esetben, ha kifejezetten sok a bőrfelesleg, akkor több műtéti megoldás közül választhatunk de, ezek mindegyike egyéni elbírálást igényel.
  • A műtét altatásban zajlik, a műtéti idő 1-1.5 óra. A kötelező klinikai tartózkodás 1 éjszaka. Még a műtőben speciális kompressziós mellényt helyezünk fel.
    MÜTÉT UTÁN
    A műtét utáni reggel kötéscserét végzünk. Részletesen átbeszéljük mit, és hogyan tegyen a páciens az elkövetkező napokban. A kompressziós mellényt 4-5 hétig szükséges viselni. Varratszedés 7-10 nap múlva. Kontrollvizsgálatok 1 – 2 – 5 - 12 hetes és 6 hónapos korban, de a nap bármely szakában elérhetőek vagyunk. Munkaképesség nem fizikai munka esetén 3-7 nap, nehéz fizikai munka illetve sporttevékenység 5 hét múlva.